vlinder 450

 

Stervensbegeleiding van hart tot hart

Wanneer je ernstig ziek bent, kun je te maken krijgen met een storm van emoties: ontreddering, angst, verdriet, schuldgevoel, boosheid en paniek. Eenzaamheid en hulpeloosheid kunnen maken dat je het gevoel hebt dat je geen invloed meer uit kan oefenen op je situatie.

De sociale gevolgen van ziekte kunnen ingrijpend zijn. Je hebt niet meer de mogelijkheden en energie om de activiteiten te doen, die je deed voordat je ziek werd. Je sociale contacten kunnen daardoor veranderen en minder worden. Jouw ziekte heeft je veranderd en dit vraagt ook om aanpassing van anderen naar jou toe. Eenzaamheid kan een rol gaan spelen.

Soms komen er dan ook zaken naar boven die je in je leven (nog) geen plaats hebt kunnen geven. Of je ziekte maakt dat je over dingen anders gaat denken en wellicht zijn er nog zaken die je wilt veranderen.

Zware behandelingen zoals: chemo, bestraling, medicatie en operatie kunnen je enorm beproeven en uit je evenwicht brengen, het test je vermogen om te vechten of het erbij te laten zitten.

Maar is dit het enige wat je kunt doen in dit geval? Ben je enkel overgeleverd aan het ziekenhuis, de specialist, de bestraling enz? Is er iets wat je zelf kunt doen? Naast het goed voor jezelf zorgen is het belangrijk om naar jezelf en je situatie te gaan kijken.

Je bent niet je ziekte, maar wie ben je echt? Wie ben je als je werkelijk naar binnen durft te gaan.  En wat belemmert je om in werkelijk contact met jezelf te komen? Soms is het ook moeilijk om weer een liefdevol contact met je lichaam en bewustzijn aan te gaan na alle zware behandelingen en pijn. Overleven is vaak het meest voor de hand liggend in moeilijke situaties, omdat de pijn, de nare ervaringen, emoties overweldigend kunnen zijn. Door alles te verdringen, stoppen we de dingen weg die we onaanvaardbaar vinden in ons leven en waarmee we onbewust de energie vastzetten, die ergens in het lichaam een blokkade veroorzaakt. Door juist die emotionele pijn helemaal toe te laten,  blijkt dat bijvoorbeeld de boosheid geen boosheid meer is als hij er helemaal mag zijn. Als je je er helemaal voor openstelt, ga je de ruimte ontdekken waarin de dingen opkomen en ze ook gewoon weer gaan, helder bewustzijn. Dan sla je de boosheid gade en verlies je je er niet meer in. Dan ontstaat er ruimte en kan de vastzittende energie weer gaan stromen. Door het toestaan en accepteren van je emoties ontstaat er weer ruimte en kun je het stukje leven dat je nog rest vormgeven zoals jij dat wilt.

butterflies-761587_1280

Wat kan ik voor je betekenen?

Ieder mens is uniek en in die zin is stervensbegeleiding helemaal afgestemd op de wensen die je hebt.  Op een manier die bij je past en in jou eigen tempo. Veiligheid, integriteit, liefdevolle aandacht en respect staan hierin centraal. Ieder moment dat we elkaar ontmoeten kijk ik wat er op dat moment speelt en wat je vraag is en wat je nodig hebt. Niet alleen professioneel maar vooral van mens tot mens wil ik er voor je zijn, vanuit gelijkwaardigheid.

Door al mijn ervaring in de zorg zowel in instellingen als de zorg thuis heb ik het overzicht op alle mogelijkheden die er zijn. Alles is bespreekbaar. Ik help je om te gaan met emoties, levensvragen, keuzes en inzicht krijgen. En als het nodig is kan ik bemiddelen tussen familie, arts en zorg. Altijd kijk ik met je mee naar alles wat er speelt, of dat nu een familieprobleem is of dat je wellicht meer baat hebt bij andere hulpmiddelen die voor meer comfort zorgen enz. Uitgangspunt is altijd dat ik je spiegel ben en je help om bij je eigen wijsheid te komen.

Wanneer je dat wenst kan ik je helpen met ontspannen door massage of healing.

Ik besef dat er soms moed voor nodig is om hulp te vragen als er zoveel op je afkomt. Door te luisteren en te helpen met het verkrijgen van overzicht en inzicht wil ik je helpen rust te krijgen, waardoor je op een heel eigen wijze bewust naar het afscheid toe kan werken.

Het is altijd mogelijk om een vrijblijvende afspraak te maken om te kijken of mijn begeleiding je past. Ik kan je zo nodig thuis als ook in het ziekenhuis of in een andere instelling bezoeken.